Cutremurul imobiliar din țara vecină îți arată că explozia bulei imobiliare este inevitabilă în România

de: Alexandru Puiu
05 01. 2023

Piața imobiliară din Europa face subiectul unui dezastru în 2023, iar semnele au fost evidente încă din a doua jumătate a anului trecut. Primele avertisment a venit, în mod surprinzător, din Suedia, dar Europa de Est, în care se află și România, este chiar mai afectată de inflație, criza energetică și înăsprirea condițiilor de creditare, toate reflectându-se negativ în vânzările de locuințe.

Până ca experții imobiliari români să conștientizeze că ne îndreptăm cu pași repezi către o criză economică foarte similară cu cea din 2008, când oamenii nu au mai avut nicio șansă să-și achite ratele bancare, autoritățile din Ungaria care activează în acest domeniu au publicat un pronostic foarte sumbru în ceea ce privește vânzările de locuințe. Conform estimărilor avizate, piața de rezidențiale se va reflecta într-o scădere a numărului de tranzacții între 90.000 și 120.000. Motivele din spate sunt aceleași ca în România, doar că dezvoltatorii autohtoni trăiesc încă într-un univers paralel în care curge doar lapte și miere: facturile la utilități, inflația, scăderea puterii de cumpărare, politicile bancare din ce în ce mai aspre.

Dezastrul din Ungaria preconizează criza din România

Economiile din Europa sunt interconectate la maxim, iar o criză economică de proporții precum cea cu care se confruntă Ungaria de câteva luni nu poate sub nicio formă să afecteze doar țara vecină. Duna House a anunțat, luni, agenția ungară de presă MTI că, pe baza estimărilor sale, în decembrie 2022 au fost realizate 6 474 de vânzări pe piața imobiliară, ceea ce reprezintă o scădere cu 19% față de noiembrie și cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru înseamnă că piața imobiliară rezidențială a încheiat anul 2022 cu 125 171 de vânzări, în scădere cu 22% față de anul 2021, arată G4Media.ro.

Anul 2023 este departe de a veni la pachet cu perspective optimiste pentru piața imobiliară, iar totul pleacă de la bănci și condițiile de creditare descurajante combinate cu dobânzile explozive. În decembrie 2022, de exemplu, în Ungaria au fost realizate credite ipotecare în valoare de 55 de miliarde de forinți sau 136,74 milioane de euro. Dincolo de valoarea efectivă, important este că reprezintă o scădere cu 48% față de anul precedent  și o scădere cu 8% față de luna anterioară. Pe întregul an, conform statisticilor Băncii Naționale a Ungariei și Credipass, populația din Ungaria a contractat în 2022 credite în scădere cu 6,6% față de 2021.